CHŘIPKA
Původcem chřipky je Chřipkový virus (A, B, C). Virus typu A je přenosný na savce (včetně lidí) a ptáky, typ B pouze mezi lidmi a typ C je přenosný na lidi a prasata. Virus typu A je nejvíce mutagenní a způsobuje sezonní epidemie a pandemie.
Typickým znakem chřipky je rychlý nástup onemocnění , projevuje se vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů, pocity únavy a extrémní zimy, dále se může vyskytovat bolest v krku, podráždění očí, suchý kašel. Do klinického obrazu chřipky nepatří rýma!
Léčení chřipky trvá 1-2 týdny, ale může přinést i řadu nebezpečných komplikací, nejčastěji zápal plic, zánět průdušek, zánět vedlejších nosních dutin, záněty středouší. Chřipka také může zhoršit chronické zdravotní problémy.
NACHLAZENÍ
Nemoc z nachlazení je virové onemocnění způsobené Rhinoviry (skupina virů vyvolávajících onemocnění horních cest dýchacích) Je to nejběžnější z lidských nemocí, dospělé postihuje v průměru 4x ročně, školní děti až 12x.
Nástup příznaků je pozvolný - ucpaný nos, vodnatá rýma, pocit zahlenění a škrábání v krku, kašel, bolest hlavy, únava, pokud se objeví teplota, tak maximálně zvýšená.
Nachlazení běžně trvá 3-5 dní, kašel může přetrvávat až 3 týdny.
LÉČBA
Léčba je v obou případech symptomatická. To znamená, že podáváme léky tlumící jednotlivé příznaky (symptomy). Při teplotě antipyretika, při rýmě nosní kapky nebo spreje pro zprůchodnění dýchacích cest, zastavení sekrece z nosu a oplasknutí nosní sliznice, při kašli léky na utišení kašle suchého a dráždivého nebo léky usnadňující vykašlávání a upravující produkci hlenu při tzv. vlhkém kašli a zahlenění.
STRAVA A DOPLŇKY STRAVY
Průběh onemocnění můžeme ovlivnit také stravou a doplňky stravy. Doporučené jsou lehké a lehce stravitelné pokrmy: polévky, rýže, ovoce, zelenina, dostatek tekutin. Nemocný člověk by měl výrazně omezit konzumaci potravin zvyšujících zahlenění organismu: koncentrované zdroje bílkovin (mléko, mléčné výrobky, vejce, maso), potraviny obsahující lepek (obiloviny a moučné výrobky) a jednoduché cukry. Nedoporučuje se konzumace citrusů! Citrusové plody vyvolávají zvýšené slinění což vede ke zvýšení tvorby hlenu a zhoršuje záněty horních cest dýchacích.
Z doplňků stravy jsou vhodné antioxidanty (vitamín C, karoteny), Echinacea, zinek.
PREVENCE
Těmto virovým onemocněním lze úspěšně předcházet, zejména dodržováním zásad chřipkové hygieny v obdobích sezonních epidemií a v obdobích zvýšeného výskytu onemocnění, pravidelným udržováním fyzické kondice, otužováním, saunováním. Odolnost zvyšují antioxidanty (vitamín C, karoteny), zinek, imunoglukany.