TERMICKÉ PŮSOBENÍ POTRAVIN
Termické působení potravin je schopnost potravin vyvolat v organismu pocit tepla nebo chladu. Velmi zjednodušeně nejzákladnějším způsobem můžeme potraviny označit jako zahřívací a ochlazující. Tento způsob klasifikace vychází z principů tradiční čínské medicíny, působení energií Jin a Jang, kde Jin představuje vlhko a chlad (ochlazující energii) a Jang naopak sucho a teplo (zahřívací energii).
Zahřívacích a v našich podmínkách dostupných potravin je mnoho, ovoce (meruňky, jahody, hrozny), zelenina (mrkev,pórek, cibule, česnek), maso (kuřecí, jehněčí), ryby (pstruh, losos, tuňák) nebo různé pochutiny (kakao, vlašské ořechy)
VAŘENÍ A KOŘENÍ
Výsledné zahřátí nebo ochlazení organismu ovlivňuje také tepelná úprava (nikoli teplota! )potravin a použití dochucujících přísad.
Vařením, grilováním, pečením a zapékáním docílíme zahřívacího efektu pokrmu.
Z hlediska termického působení je v zimě také vhodnější konzumace ovoce a zeleniny v sušené či vařené podobě než v syrovém stavu.
Koření používáme k úpravě chuti a vůně pokrmu. I malé množství použité k dochucení má vliv na to, zda nás jídlo zahřeje nebo ochladí. Skořice, hřebíček, zázvor, vanilka, bazalka, oregano, rozmarýn, paprika nebo pepř vyvolají pocity tepla.
AROMATERAPIE
Éterické oleje (silice ) jsou obsahové látky některých léčivých rostlin. Kromě jiného se vyznačují intenzivním aroma, které ovlivňuje lidskou psychiku i tělo. Těchto účinků využívá aromaterapie. Používají se k inhalacím (nejběžněji ve formě aromalampy) , koupelím nebo masážím.
Aromatické oleje nesoucí hřejivý účinek jsou shodné s výše uvedenými druhy koření, ze kterých se tyto oleje izolují. Nejintenzivnější zahřívací účinek má skořice, hřebíček a paprika.
Pozor, éterické oleje nejsou vhodné pro vnitřní užití, k zevnímu použití jsou vhodné pouze jako součást kosmetických nebo masážních přípravků v koncentraci doporučené výrobcem!